20 Ιουνίου 2007

Τι είναι η αλλαγή του κλίματος;


Ο κόσμος δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον καιρό, κάτι που μάλλον δεν πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη, αν αναλογιστούμε την επίδραση που έχει ο καιρός στη διάθεσή μας, στον τρόπο που ντυνόμαστε και στο τι τρώμε. Με τη λέξη "κλίμα", όμως, δεν εννοούμε τον καιρό. Πρόκειται για το μέσο όρο των καιρικών συνθηκών που επικρατούν σε μια ορισμένη περιοχή για μεγάλη χρονική περίοδο.

Το κλίμα παρουσίαζε, και θα παρουσιάζει για πάντα, αποκλίσεις που οφείλονται σε φυσικά αίτια. Οι φυσικές αυτές αιτίες συμπεριλαμβάνουν τις ανεπαίσθητες μεταβολές της ηλιακής ακτινοβολίας, τις ηφαιστειακές εκρήξεις, οι οποίες μπορούν να καλύψουν τη γη με σκόνη που αντανακλά την ηλιακή θερμότητα στο διάστημα, καθώς και τις φυσικές αποκλίσεις του ίδιου του κλιματικού συστήματος.

Εντούτοις, οι φυσικές αιτίες μπορούν να εξηγήσουν μόνο ένα μικρό μέρος αυτής της θέρμανσης. Η συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων συμφωνεί ότι οφείλεται στην αυξάνουσα συγκέντρωση αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, τα οποία δεσμεύουν τη θερμότητα, και ευθύνονται οι ανθρώπινες δραστηριότητες γι’ αυτό.

Η δεκαετία του '90 ήταν η θερμότερη δεκαετία των προηγούμενων 1.000 ετών.

Η τάση της Θέρμανσης

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου αιώνα, η μέση ατμοσφαιρική θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη έχει αυξηθεί κατά 0,6ο C παγκοσμίως και κατά σχεδόν 1ο C στην Ευρώπη, γεγονός που συνιστά ασυνήθιστα ταχεία υπερθέρμανση. Πράγματι, ο 20ος αιώνας ήταν ο θερμότερος αιώνας έως σήμερα και η δεκαετία του 1990 ήταν η θερμότερη δεκαετία των τελευταίων 1.000 ετών. Αυτή η τάση υπερθέρμανσης συνεχίζεται και στον αιώνα μας. Σύμφωνα με τη ΝASA, τα πέντε θερμότερα έτη που καταγράφηκαν ποτέ είναι κατά σειρά σπουδαιότητας τα εξής:

  1. 2005
  2. 1998
  3. 2002
  4. 2003
  5. 2004

Η Διεθνής Ομάδα για την Αλλαγή του Κλίματος (IPPC), μία επιστημονική διάσκεψη που συστήθηκε στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών το 1988 με σκοπό να αποτελέσει το σημείο συνάντησης χιλιάδων ειδικών επί του κλίματος από ολόκληρο τον κόσμο, προβλέπει ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα συνεχίσει ν’ αυξάνεται κατά 1,4 έως 5,8ο C έως το 2100, συνέπεια των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Αν και με την πρώτη ματιά η διαφορά δεν μοιάζει σημαντική, στη διάρκεια της τελευταίας εποχής των παγετώνων πριν 11.500 χρόνια η μέση θερμοκρασία στον πλανήτη ήταν μόνον κατά 5ο C χαμηλότερη από τη σημερινή, και παρ' όλα αυτά το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης ήταν καλυμμένο από ένα χοντρό στρώμα πάγου!

Η αλλαγή του κλίματος έχει ήδη εμφανή αποτελέσματα, που εκτείνονται από την αύξηση της θερμοκρασίας έως την άνοδο της στάθμης της θάλασσας σαν αποτέλεσμα της τήξης των πολικών παγετών, καθώς και τη συχνότερη εμφάνιση καταιγίδων και πλημμύρων. Εάν δεν αναλάβουμε δράση, η αλλαγή του κλίματος θα προκαλεί όλο και περισσότερο δαπανηρές ζημίες και θα διαταράσσει τη λειτουργία του φυσικού περιβάλλοντός μας, το οποίο μας παρέχει τροφή, πρώτες ύλες και άλλους ζωτικούς φυσικούς πόρους. Αυτό θα επιδράσει αρνητικά στις οικονομίες μας και θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τις κοινωνίες σε ολόκληρο τον κόσμο.

http://www.khangai.com/mapping/

http://ec.europa.eu/environment/climat/campaign/climatechange_el.htm

http://www.meteo.gr

Μάθετε για τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος από σημαντικά άτομα από όλο τον κόσμο και αποκτήστε κίνητρα για να κάνετε τη διαφορά.

PODCAST ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ

http://ec.europa.eu/environment/climat/campaign/podcast_el.htm



Δεν υπάρχουν σχόλια: