12 Μαρτίου 2008

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ¨ΚΑΛΛΙΣΤΩ¨ στο Αργοναυτικό Πάρκο


Συνοπτική περιγραφή του Προγράμματος


Είκοσι οχτώ σχολεία από όλη την Ελλάδα, ζήτησαν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα Ανοιχτών Περιβαλλοντικών Τάξεων ΚΑΛΛΙΣΤΩ¨του Υπουργείου Εθν. Παιδείας & Θρησκευμάτων, στο Αργοναυτικό κέντρο.
Το πρόγραμμα όπως προτάθηκε από το Αργοναυτικό Πάρκο περιλαμβάνει Εργαστήρια για το Θαλάσσιο Οικοσύστημα, εναλλακτική εκπαίδευση στις θαλάσσιες Δραστηριότητες και την ιστιοπλοΐα (Προσομοιωτές), και 90 θεματικές επισκέψεις στο Πήλιο.

Στο πρόγραμμα συμμετέχει προσκεκλημένο από το Αργοναυτικό Πάρκο το ¨Εργαστήριο Γεωγραφικών Ερευνών και Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού¨ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Συνδυαστικά οι μαθητές θα ασκηθούν σε δεξιότητες που υποβοηθούν την κατανόηση των Αεροδυναμικών, Υδροδυναμικών και Μετεωρολογικών φαινόμενων όπως η Ιστιοπλοΐα κάτω από την καθοδήγηση του Αργοναυτικού Πάρκου και της αντίστοιχης Αργοναυτικής Ακαδημίας (ΑΚ.ΥΑ) που υποστηρίζουν το Πρόγραμμα σε Εγκαταστάσεις (Κέντρο Θαλάσσιων και ναυτικών Δραστηριοτήτων), εξοπλισμό εγχει­ρίδια και Επιστημονικό Δυναμικό.

Θαλάσσιο Οικοσύστημα και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Η Επίδραση του Ανέμου και η αρχή της συνδιαχείρισης στον Παράκτιο χώρο.

Η στάθμη των θαλασσών και η θερμοκρασία του νερού ανεβαίνουν, τα θαλάσσια οικοσυστήματα βάλλονται και η Ευρώπη γνωρίζει πιο καταστροφικές ξηρασίες, καταιγίδες και πλημμύρες.

Όλα αυτά τα φαινόμενα συνδέονται με κάποιον τρόπο και σε κάποιο βαθμό με το μεταβαλλόμενο κλίμα μας, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα Κοινό Κέντρο Ερευνών (ΚΚΕρ) της Ευρωπαικής Επιτροπής.

Η έκθεση, που έχει τον τίτλο «Θαλάσσιες και παράκτιες διαστάσεις των κλιματικών στην Ευρώπη» («Marine and Coastal Dimension of Climate Change in Europe»), αφενός υπολογίζει την επίδραση των κλιματικών αλλαγών στις θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές της ηπείρου μας και προτείνει μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων. Σε αυτά περιλαμβάνονται επενδύσεις σε περαιτέρω έρευνα, και ανάπτυξη ολοκληρωμένης προσέγγισης για την διαχείριση των πόρων.

Όπως τονίζουν οι συντάκτες, οι κλιματικές αλλαγές δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που ασκεί πίεση στις ευρωπαϊκές ακτές. Η αλιεία, ο τουρισμός η παραγωγή ενέργειας και άλλες δραστηριότητες μπορουν να προκαλέσουν ζημιές στις θάλασσες μας αν δεν γίνουν αντικείμενο ορθής διαχείρισης.

Πράγματι οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών και των εντατικών ανθρώπινων δραστηριοτήτων είναι συχνά αλληλένδετες και οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε και τους δύο παράγοντες μαζί για να προστατεύσουμε τις θάλασσες μας.

Το πρόγραμμα εστιάζει στο να γίνουν αντιληπτοί και κατανοητοί οι βασικοί παράγοντες ισορροπίας του Παράκτιου Οικοσυστήματος:

Θάλλασσα +Ανεμος +Θαλάσσιες Δραστηριότητες

Χρόνος υλοποίησης

Από 3 Μαρτίου μέχρι 9 Μαΐου 2008

Τόπος υλοποίησης: To Αργοναυτικό Πάρκο και η ευρύτερη περιοχή του Πηλίου. Περιφέρεια Θεσσαλίας, Νομός Μαγνησίας, Δήμος Αφετών, Άφησσος.